Tilbake Michelle_1

Forbered logistikken din rundt Kinesisk nyttår 2023

Det er viktig å planlegge rundt kinesisk nyttår, for å unngå forsinkelser og stopp i logistikken.

Kinesisk nyttår, også kjent som Lunar New Year eller vårfestivalen, er den viktigste tradisjonen og feiringen i Kina. Feiringen av kinesisk nyttår påvirker også det globale fraktmarkedet pga de mange offentlige fridagene som følger feiringen.

Feiringen holder på til neste fullmåne og kan derfor påvirke frakt og logistikk flere uker, og til og med måneder. Flere bedrifter og fabrikker stenger ofte ned tidlig og de ansatte reiser til sine familier for den årlige feiringen. Det betyr altså at et av verdens største eksportland stenger ned for nesten en måned.

Dette påvirker Kina og logistikk på flere nivå. Forsinkelser på frakt og transport, lengre transit tider, kansellerte flyvninger er alle mulige konsekvenser.

I år kan også pandemien og COVID-politikken komplisere situasjonen for feiringen, og i tillegg gi usikkerhet på transport- og logistikkbransjen.

 

Når er Kinesisk nyttår 2023?

Datoen for Kinesisk nyttår varierer fra år til år. Derfor er det viktig at alle som importerer produkter fra Kina har oversikt over de eksakte datoene for feiringen.

I 2023 ønsker Kina velkommen til Kaninens år på søndag 22.januar, og feiringen ender med lanternefestivalen den 5.februar. Feiringen kan ta opp til 16 dager, men kun de 7 første dagene er regnet som offentlige fridager:

21.-27. januar

 

Hvordan påvirker Kinesisk nyttår produksjon?

For å kunne stenge ned i siste del av januar starter mange leverandører å bremse ned produksjonen allerede i slutten av desember. Bare en minimumsbemanning vil være tilstede på fabrikkene i midten av januar, før de stenger ned 21.januar. De fleste ansatte vil returnere til arbeidsstedet i midten av februar, med forventninger om å være tilbake til normal produksjon etter 4-6 uker.

Med lav bemanning kan det i noen tilfeller også påvirke kvalitet og volum, som igjen kan gi forsinkelser.

Det skjer også at noen ansatte ikke returnerer etter feiringen, som da fører til at fabrikkene må rekruttere nye ansatte. Opplæringen disse nyansatte får kan variere, noe som igjen kan påvirke kvaliteten.

Unormale omstendigheter med COVID-19 – Kinesiske myndigheter har løftet på restriksjonene i desember 2022, og det er forventet en stor økning i smitte og sykdom. Dette kan påvirke produksjon og logistikk, men det er forstsatt svært usikkert hvordan dette vil påvirke.

 

Noen tips til planlegging:

  • Ikke glem å planlegge for volumet du vil trenge gjennom denne perioden;

  • Kommuniser med dine leverandører, og få forståelse for deres produksjon og kapasitet;

  • Sørg for å overholde frister for sendinger før Kinesisk nyttår, legg gjerne inn et par ekstra dager for å være sikker;

  • Deklarer sendingene dine så tidlig som mulig - fortollingskontorene i China vil være stengt under de offentlige fridagene.;

  • Vær årvåkne for endringer som kan påvirke vareflyten, f.eks. nye restriksjoner eller større smittebølger;

  • Samarbeid tett med din kontakt i ColliCare for å kunne få best mulig prognose på dine sendinger;

 

Dersom du har noen spørsmål til dette, ta kontakt med oss. Vårt team i Kina kan også være "deres partner i Kina" og kan tilby tjenester som for eksempel kvalitetskontroll på dine produkter før de blir sendt.

Eddie Wang

Eddie Wang

Managing Director China